En dommer på utviklingstur

En dommer på utviklingstur

Det er fortsatt litt i det skjulte, men klubben produserer ikke bare hockeyspillere. Den kraftige veksten i engasjerte mennesker på isen består også av dommere. Lokale dommere med tilhørighet til Ringerike ishockeyklubb.

En av disse, Marie Sophie tok i sesong 18/19 valget om å ikke bare spille, men også dømme ishockey. Ishockeyforbundet så fort potensialet hennes og før hun hadde rukket å gjennomføre regionsdommerkurs i starten av sesong 22/23 hadde hun ved flere anledninger dømt kamper innad i regionen.


Marie Sophie i aksjon. Foto: Bjørn Johnsen.

Flertallet av alle engasjerte supportere kan ikke legge skjul på at de ved en eller flere anledninger har ment at dommeren har gjort feil. Det vi ofte glemmer er personen bak den stripete uniformen. Enhver avgjørelse som tas, gjøres oftest basert på noe som skjer i løpet av noen små sekunder. Dommere må stole 100% på sin egen kunnskap og vurdering av situasjonen. Hun sier selv at dette kan være krevende og at det heller ikke gjør det noe enklere å være kvinne. Noen har klare holdninger om at som kvinne er du dårligere stilt til å gjøre jobben, dette er en holdning Marie Sophie vil til livs.

Selv om du er dommer, er ikke konkurransepreget borte fra jobben på isen. I sesongen 21/22 dømte hun sin første regionsturnering for jentene i Kongsvinger. Etter at grunnspillet var gjennomført ble alle dommerne vurdert opp mot hverandre. Kriteriene gikk ut på hvordan de hadde tatt imot tilbakemeldingene de fikk underveis og den generelle prestasjonen avgjorde hvilken finale de fikk dømme ved turneringens slutt. Denne gangen ble hun satt til å dømme bronsefinalen.

Vi spoler frem til mars og sesongen 22/23. Etter forespørsel fra Ishockeyforbundet ble Marie Sophie tatt ut i dommerteamet for å dra til Stavanger, hvor hun skulle dømme JU16 Forbundscup. Valget om å reise var ikke vanskelig og hun takket fort ja til tilbudet.  

Marie Sophie sammen med resten av dommerteamet i Stavanger. Foto:Privat.

Etter grunnspillets slutt haglet det med gode tilbakemeldinger fra dommerobservatørene til cupen og hun forteller videre at observatørene til og med ringte til hjemmedommeransvarlig for å skryte over utviklingen til Marie Sophie.

Etter så mye skryt ble hun tatt ut til å dømme gullfinalen, noe som ble en overveldet opplevelse, men hun sier selv at hun ikke vil være foruten og er veldig stolt. Stavanger gikk av isen som seirende lag, Marie Sophie gikk av isen med følelse av en egen seier, med ny kunnskap og en sterk mestringsfølelse.

Hun sier raskt at hun aldri har angret på at hun ble dommer og at hun anbefaler alle som er nysgjerrige på det å ta kontakt med klubbens dommeransvarlige. Hun forteller også at ettersom hun dømmer flere og flere kamper, har hun forandret seg som spiller, spesielt med tanke på egne holdninger og hvordan hun leser spillet.

Ringerike ishockeyklubb er stolte av å ha Marie Sophie og resten av gjengen med dommere i klubben. Det er en styrke at vi kan produsere egne dommere og vise oss fra flere sider ute på isen.

Har du lyst til å vite mer om hvordan det er å være dommer eller hvordan veien er frem til dommerkurs og lignende? Ta kontakt med vår dommeransvarlig, Andrea Glöckner.

Dommere og dommeransvarlig i Ringerike ishockeyklubb. Foto: Bjørn Johnsen
Andrea Glöckner

Dommeransvarlig

andreafreundt@yahoo.de 91632053

Hovedsponsorer

Sparebank 1 Ringerike Hadeland
TI industrier
Aka AS
Blink hus
Real Ringerike
Skue Sparebank
Saltdalshytta
Ringerikes Blad
Røyse Presseri
Toyota Hønefoss